Speelduiven.nl


Go to content

Training

Wamduiven

Met dit ras moet men zo vroeg mogelijk beginnen met vliegen, dit kan men gezamenlijk doen met meerdere wamduiven of met andere goed vliegende duiven ,
De bedoeling is dat de jonge duiven eerst goed gaan vliegen voordat men op duiken overgaat.
Men kan de duiven opjagen met een vlag of omhoog gooien tussen al rond vliegende duiven of met een goed vliegende duif
Laat de jongen minsten 1 2 keer per dag minimaal 10 minuten vliegen, er zullen er bij zijn die eerder naar beneden willen komen maar jaag deze weer op , doe dit niet te vaak achter elkaar want deze duiven zullen als het mogelijk is ergens anders gaan zitten. En vaste plaats om te landen is belangrijk voor deze wammen.
Voer de wammen op de grond voor het hok zodat ze een vaste plek hebben om te landen en om gezamenlijk te eten. Geef ze goed te eten niet te weinig want op honger vliegen deze duiven niet.

Training

Na een week zullen deze jonge duiven rondjes vliegen recht boven het hok op een mooie vlieghoogte, na enige tijd als men de training consequent aanhoud zullen ze steeds hoger op trekken.
Na enkele maanden als de duiven goed ontwikkeld zijn kan men beginnen om de wammen naar beneden te halen met een dropper . Dit kan van alles zijn als het maar opvalt zoals een witte duif of fel gekleurde voorwerpen. Ik zelf gebruik een witte kunstof deksel die wel op iedere emmer zit. Wen de duiven aan deze dropper of ander voorwerp tijdens het voeren, als men het voorwerp beweegt of laat zien zullen ze hierop reageren en vooral jonge duiven.
Als men de jonge wammen dropt doe dit dan onder een hoek van 60 graden en probeer ze niet stijl ( 90 graden) naar beneden te halen. Dit moet men langzaam opbouwen totdat de wamduif gesloten in een rechte lijn zonder onderbrekingen naar beneden komt.
Als men na een jaar de jonge wammen geselecteerd heeft op goed vliegen en duiken, dan worden deze wammen gekoppeld, en samen in kleinere kooien geplaatst , nu kan het echte werk beginnen.
Vlieg elke dag minimaal 2 keer met deze duiven, want elke dag dat men niet vliegt is weer een stapje terug uit. Geeft men deze duiven een rust periode doe dat dan ook, maar vlieg niet wanneer het jou uitkomt, bijvoorbeeld 1 keer in de week. kijk maar naar een atleet, deze traint naar een wedstrijd toe en doet dit dan ook continu om iets op te bouwen, maar heeft ook een rustperiode.
Vlieg de koppels nooit samen maar neem telkens 2 of 3 duiven uit verschillende koppels, men kan met doffers en met duivinnen vliegen, duivinnen kunnen net zo goed zijn als doffers.
Om dit ras wamduif te vliegen is een discipline nodig, dit geldt voor de duif maar ook voor de trainer. De trainer bepaalt wanneer de wammen naar beneden mogen duiken maar niet de wammen. De trainer traint de duiven, maar de duiven niet de trainer.
Indien deze samen goed op elkaar zijn ingespeeld zullen beide er veel plezier aan hebben om jaren met elkaar te kunnen werken.
Video duikvlucht wamduif


Sub-Menu:


copyright 2008 | rene@speelduiven.nl

Back to content | Back to main menu