Speelduiven.nl


Go to content

Vliegkist

Vliegen met duiven op een vliegkist.

Er wordt mij regelmatig gevraagd hoe doe jij dat, en is het moeilijk duiven vliegen op een vliegkist.
En hoeveel liefhebbers vliegen er hier in Nederland met duiven op een vliegkist.
En dit zette mij weer aan het schrijven om mijn manier van vliegen met diverse duivenrassen op de vliegkist.

Begin jaren 80 stapte ik na jarenlang vogels gehad te hebben over op oosterse rollers en wel om te vliegen maar ook om naar tentoonstellingen te gaan.
Omdat het type oosterse roller wat men nodig had voor tentoonstellingen, niet langer dan 5 minuten vloog en dan nog op dakhoogte ben ik hiermee gestopt.
Eind jaren 80 kwam ik met liefhebbers in aanraking die met Birmingham rollers vlogen.en wel met een kit van 20 duiven.
Deze duiven vlogen in een gesloten groep (kit) en elke keer gingen er meerdere duiven gelijktijdig in een rol (Break) en lieten ze een snelle achterwaartse rol zien, Schitterend.

klik op deze foto voor video Vliegkist met 24 hokken
FullscreenBackPlayNext

Na deze duiven te hebben aangeschaft toen in die tijd afkomstig van Wim de Bruin die deze via Notenboom uit Engeland haalde, ben ik mij gaan richten op het kitvliegen en werd lid van de BRC.
Maar om 20 goede rollers in een kit te hebben moet je in het begin veel duiven kweken, dus het eerste jaar honderd duiven gekweekt. Hokken vol.
Eerst maar vliegen en later maar selecteren. Er werd geselecteerd, de duiven die niet in de kit paste b.v. te freqent rollen, niet in de kit vliegen en te vroeg gingen zitten werden uit de kit gehaald en gevlogen in een andere kit waar meerde probleem duiven in zaten.
Daar kregen de duiven nog een kans en werden na een tijdje weer terug gezet in een betere kit.
Maar ja wat moet je met de minder goede duiven, weggeven aan een andere liefhebber?
Nee dat bevorderd niet het veredelen van het ras, en een liefhebber die problemen krijgt met deze duiven is gauw liefhebber af.
Dan maar naar de Valkenier. het was wel jammer want er zaten snelle rollers bij.
Begin jaren 90 werd ik door overhalen van wim de Bruin lid van de VCN. In deze vereniging vloog men met verschillende ras duiven. En niet met 20 duiven maar met 3 duiven (trio).
En er waren ook enkele liefhebbers die met duiven op een vliegkist vlogen. Maar dit was mager.
Dit vond ik geweldig, duiven die terug keerde op de plaats waar ze werden losgelaten.
En dan op zo’n klein kistje.
Bij een groep bijeenkomst begin jaren 90 werd gesproken om de club wat meer te promoten.
Ik kwam met een voorstel om demonstatie te geven op evenementen.
Omdat ik al jarenlang met kleindieren op het Elshout-Spektakel stond stelde ik voor om liefhebbers te benaderen om in juni met een vliegkist hier demo’s te geven. want je hebt meerdere duiven nodig om de mensen wat te kunnen laten zien, je kan een duif niet de hele dag laten vliegen.
Maar waar haal je deze liefhebbers vandaan! Achteraf bleek dat alleen nog Bert Broekman, Marchel Steeg en onze Belgische liefhebber Alfonds Vanhaeren met een vliegkist vlogen.
Deze werden benaderd en vonden het wel leuk om te komen en er een gezellige vliegdag van te maken.
Dus 3 vliegkisten, eigelijk te weinig, dan zelf een vliegkist maken en jonge duiven erop (piepers).
Maar deze vlogen kleine rondjes en rolden nog niet, en elke dag het veld in.
De tijd naderde het ging goed, de duiven vlogen alleen rond de kist maar rollen ho maar.
Daar baalde ik van dus Marcel Steegh gebeld deze trainde volwassen duiven die al rolden op de vliegkist.
Ik vroeg hem hoe hij het doet om deze duiven te wennen aan zo’n vliegkist.
De duiven hongerig houden en dicht bij huis vliegen want als ze wegvliegen weten ze de weg terug.
Dan haal je ze op, thuis geen eten geven en weer met de kist het veld in. Net zo lang totdat ze naar jou luisteren en terug komen in de kist.
Dit ging perfect, en in juni met het Elshout-Spektakel had ik goed rollende duiven op de kist.
Na jaren met de kist gevlogen te hebben zowel in Nederland als in het buitenland en de vele gezellige demo’s op diverse evenementen, waar nog over gesproken wordt, wil ik de liefhebber graag uitleggen hoe ik met de vliegkist om ga en vlieg met deze duiven.

Allereerst de liefhebber:
Indien u bang bent duiven kwijt te raken of u bent een gestrest persoon vergeet het maar u raakt steeds meer duiven kwijt en raakt steeds meer gestrest.

De Vliegkist.
Deze kan uit verschillende groten en modellen bestaan eigelijk niet belangrijk als men de duiven maar binnen kan laten om ze daar te voeren en waar ze zich prettig voelen, vooral de eerste dagen.
Zelf heb ik al van het begin af aan de zelfde vliegkist demontabel tot een kleine behangtafel waar ik een loketkast voor 10 duiven in heb zitten. De lengte is 1m. lang, 40 cm breed en 40 cm hoog.
Boven 2 stuks invlieggaten en voorin een schuifdeurtje om de duiven er uit te pakken.
De gaten zijn belangrijk voor de grote van de duiven die men hierop vliegt zodat deze er niet uit kunnen springen.
Dit is belangrijk tijdens wedstrijden.

De Duiven.
Eigelijk kan men met elk duivenras vliegen op een vliegkist. Maar het karakter bepaalt of zij is geschikt voor de kist. De duiven moeten thuis als u de kist buiten opstelt en wat voer op de deksel gooit, gewoon op deze kist gaan zitten en zelfs als u er voer in de kist gooit in de kist springen.
Dan moet een duif de kwaliteiten kunnen laten zien die hij als ras in huis heeft.
Ik zelf gebruik de duiven die niet geschikt zijn om thuis te vliegen in een kit. Zodat bij eventueel kwijtraken er niet getreurd word.
Heb je deze duiven niet en gebruik je de duiven waar je thuis tevreden over bent. Zet deze niet op de vliegkist dit brengt alleen maar teleurstellingen. Maar wil je toch duiven op de kist benader dan liefhebbers en vraag als ze zelf niet met een vliegkist vliegen of zij nog duiven hebben of willen bewaren voor jou die voor hun thuis niet geschikt zijn.

De Training.
Als u de geschikte duiven heeft gevonden die op eigen wil thuis de kist in willen of op de kist vliegen met voeren dan stop u deze een dag zonder voer in de kist.
De volgende dag geeft u ze s’avonds een beetje voer in de kist en zet het deurtje open zodat ze naar buiten kunnen en doormiddel van voeren weer in de kist springen als een duif in de kist springt volgen er meer.
Spelenderwijs voert u de duiven maar matig en na 5 minuten laat u ze in de kist, geeft ze water en laat ze nog een nacht in de kist.
De volgende dag laat u ze thuis eerst vliegen en roept ze daarna weer in de vlieglust is er voor een grootste gedeelte eraf.
Neem de duiven uit de kist zet ze in de mand neem de kist en de duiven mee het veld in ongeveer 3 tot 5 km van thuis, zet de kist neer doe de duiven in de kist een paar korreltjes voer er in wacht voer.
Indien u duiven thuis gewend zijn aan een geleurd voerblikje gebruik deze dan . Ik zelf gebruik tijdens het voeren een witte plastic deksel van een of andere emmer.
De duiven kan men hier aan wennen en het heeft een voordeel dat men geen levendige dropper nodig heeft om de duiven naar je toe te lokken.
Om de duiven te laten wennen aan deze deksel beweegt men deze tijdens het voeren zodat de duiven leren om te komen, zo gauw ze de deksel zien en weten dat er voer is. Dit heeft een voordeel als duiven ver weg zijn of voor ons uit het zicht vliegen zij deze deksel nog altijd zien want het gezichtsveld is beter dan hun gehoor.
Als men met deze deksel beweegt zal de duif weer richting kist vliegen.
Laat de duiven wat rond en op de kist vliegen, jaag ze niet op maar gooi wat voer in de vliegkist zodat de duiven in en uit de kist vliegen.
Indien een of meerdere duiven gaan vliegen jaag de rest van de duiven niet op maar speel met de deksel en laat de duiven die nog op de kist zitten wat op en neer vliegen naar u en de kist.
Reageren de vliegende duiven niet en vliegen ze richting huis wacht nog een kwartiertje. ze kunnen nog altijd terug komen.
Zijn ze weg haal de rest van de duiven naar binnen en haal thuis de weggevlogen duiven op, neem ze mee naar dezelfde vliegplaats die ze met de rest van de duiven weer in de kist en zet het deurtje weer open. Probeer weer de duiven naar buiten te lokken en lok ze met wat voer weer in de kist.
Na ongeveer 10 minuten als er geen duiven zijn weggevlogen lokt men ze weer in de kist en geeft men ze matig voer maar niet te weinig. Doe ze weer in de mand en terug naar huis.
Het is wel belangrijk dat de duiven thuis uitgewend zijn.
Doe de duiven thuis weer in de kist en geef ze te drinken.
De volgende dag weer naar dezelfde vliegplek en de kist zetten we weer open met wat voer en wapperen met de deksel lokt men ze weer naar buiten. Zodat ze weer op de kist zitten jaag ze na een paar minuten op niet met de hand maar met een stok zodat ze niet bang voor uw handen worden.
Zo gauw ze vliegen probeert men ze weer naar beneden te lokken is dit gelukt dan geeft men ze weer wat voer en lok ze weer in de kist naar een paar minuten weer naar buiten lokken en met de stok weer opjagen zodat ze vliegen.
De duiven zullen nu uit hun eigen beweging op de kist landen zoniet lok ze naar beneden en weer de kist in.
Blijft een of meer duiven vliegen dan speelt men met de duiven op de kist totdat de rest van de duiven geland zijn.
Geef de duiven als ze binnen zijn voldoende eten en e.v.t. drinken zodat de honger weg is.
Om aan de krop te voelen kan men weten of de duif voldoende eten heeft gehad. Let op dat de een niet meer eet dan de ander want deze zal de volgende dag langer vliegen.
Ook als een duif honger heeft geeft dat problemen als hij te weinig krijgt zal hij gaan zoeken naar eten en vliegt weg.
Thuis gekomen mag men de duiven terug in hun oude hok zetten maar niet meer voeren ook als men geen plaats heeft is het verblijf in de kist ook goed.
Alleen naar langere tijd gezamenlijk in de vliegkist bestaat ,als het koppelen mogelijk is, dat een koppel de andere duiven de kist wil uit jagen en heeft men de kans dat de rest van de duiven niet in de kist willen springen.de duiven moeten de kist zien als een voederplaats.
De volgende dag zoekt men een andere vliegplaats op om de duiven weer los te laten, niet meer dan 5 km van huis. Dit doet men nu vanuit de mand op ongeveer 4 meter afstand van de kist. Men zet de mand open en de duiven zullen eerst naar de kist vliegen, lok ze met het wapperen van de deksel en een beetje voer weer de kist in, neem drie duiven uit de kist zet ze op de kist en jaag ze na enkele seconde de lucht in, maar niet met de handen.
De duiven zullen boven de kist rond vliegen als ze willen landen jaag ze niet op. Lok de duiven in de kist en heeft men meerdere duiven los deze op dezelfde manier als het vorige trio.
Bij duikvlucht of draaiduiven doet men precies het zelfde niet te hoog laten vliegen en droppen.
Het mooiste is als de duiven al gewend zijn aan de witte deksel want dan reageren ze gelijk.
Zo gaat men de eerste 14 dagen elke dag als het weer het toelaat dus niet bij harde deze van de kist want ook al zal hij naar de 5e keer, terug op de kist komen, het blijft een probleem duif die het voor de rest kan verpesten.Voer de vliegtijd op tot zolang u de tijd voldoende vind, voor een competitie is een half uur voldoen om te scoren.
Met spelen in de hoeveelheid voer kan men bepalen hoe lang men de duiven wil laten vliegen.Kijk welke duiven bij elkaar passen en vlieg met deze samen.
Zitten deze duiven vast op de kist dan kan men als men wil deze thuis gewoon loslaten en in het hok voeren.
Wil men weer met ze het veld in zet ze dan s’avond 1 dag van te voren weer op de kist, geen eten en de volgende dag vliegen ze gewoon weer op de kist.
Er is gebleken dat duiven die lang achtereen op de kist vliegen toch eens een keer weg vliegen naar huis of spoorloos.
Wil men met een competitie meedoen dan zet men ze 14 dagen van te voren op de kist en begin weer met de training en bouw zo de vliegtijd weer opHet gemiddelde aantal duiven dat bij mij op de vliegkist wegblijven is minder dan bij mij thuis.
Het voordeel wat ik heb omschreven met deze methode is dat ik niet het hele seizoen met de kist weg moet en ik hoef niet langer te vliegen zoals met jonge duiven die eerst nog moeten rollen, als, ze ooit goed gaan rollen en dan is al die tijd die je er in gestoken hebt om goede rollers op de kist te krijgen voor niets geweest.
Ik hoop dat ik met deze informatie liefhebbers voldoende heb ingelicht hoe ik mijn duiven train op een vliegkist, er zijn natuurlijk liefhebbers die er een andere kijk op hebben en het anders doen en ook goede resultaten boeken.


copyright 2008 | rene@speelduiven.nl

Back to content | Back to main menu